LIFESTYLE
Dependenta de partener- cauze si solutii
Scris de
Dependenta de persoana iubita este o corvoada atat pentru cel dependent, cat si pentru partener. Reprezinta un consum permanent de energie, un lant de nemultumiri, presiuni asupra celuilalt si nefericire.
Iata ce trebuie sa faci, indiferent de stadiul in care se afla relatia voastra:
#Da-i timp sa se bucure de interactiunea cu tine, nu insista sa faci planuri si sa-i ceri atentie, daca el are alt ritm.
#Nu idealiza relatia si evita sa ai pretentii exagerate de la partener. Este omenesc sa greseasca, prin urmare este nerealist sa fii dezamagita si sa reprosezi intr-un mod dramatic. Analizeaza motivele pentru care a gresit si nu reactiona ca un adversar, ci ca un coechipier.
#Imagineaza-ti ca relatia este precum un meci de volei. Arunci mingea in terenul celuilalt, si trebuie sa astepti sa iti fie aruncata inapoi. Nu bombarda partenerul, cu cerinte, reprosuri si alte probleme. Daca nu ai primit mingea asa cum ti-ai dorit si cand ti-ai dorit, nu inseamna ca partenerul trebuie criticat si anulat. Este posibil sa aveti motivatii si ritmuri diferite.
#Stapaneste-te, atunci cand ai tendinta sa fii sufocanta! Nu uita ca indiferent de sentimentele voastre, nu este normal sa-ti petreci timpul doar cu persoana iubita. Daca insisti sa faci asta, oricat de mult te iubeste partenerul, va vrea sa se indeparteze de tine. Nu te anula ca si individ, fa in continuare lucrurile care iti fac placere, intalneste-te cu prieteni si nu face o drama, daca nu sunteti zi de zi impreuna.
#Analizeaza daca ceea ce iti doresti de la partener este realist sau nu. Este normal ca o relatie sa nu decurga ca la carte in permanenta, sa fie perioade in care unuia dintre parteneri i se acorda mai multa atentie, si invers. Important este ca acest transfer sa fie echilibrat, niciunul sa nu se simta ignorat, ci sa simta afectiune si interes din partea celuilalt. Daca observi ca nevoile tale nu sunt importante pentru el, si ca este extrem de absent si superficial, cand vine vorba de sprijinul acordat tie, comunica-i cu calm aceste sentimente si cere-i sa-si spuna parerea. Nu aborda subiectul cu ostilitate, pentru ca scopul initial al comunicarii cu partenerul, este pentru a rezolva situatia, prin urmare, acceptarea ca in anumite aspecte, este posibil sa nu ai dreptate.
#Ocupa-ti timpul! Oamenii care au prea mult timp liber, tind sa se gandeasca la tot felul de lucruri si sa fie mai dependenti de prezenta partenerului. Fa in asa fel incat sa ai mintea ocupata, citeste, plimba-te, invata o limba straina, navigheaza pe internet, descopera un nou hobby, fa voluntariat. Aceste activitati te vor ajuta in dezvoltarea personala si in relaxarea in cadrul vietii de cuplu.
#Acorda atentie persoanelor importante din viata ta! O prietena, mama, persoana cu care n-ai mai vorbit de mult, sigur se vor bucura sa le suni din cand in cand, sa te interesezi despre ce au mai facut si sa le povestesti despre viata ta. Astfel, reusesti sa fii mai independenta si sa te ocupi de propria viata.
#Lucreaza la stima de sine! Dependenta de partener pleaca de cele mai multe ori, de la o lipsa de incredere in propria persoana. Teama de singuratate, de abandon, de a nu fi apreciata, de a nu fi demna de iubire, te fac sa te agati de partener, din punct de vedere emotional. Rezolva aceste probleme cu tine si invata sa te iubesti. Vei vedea cum ulterior, partenerul iti va purta mai mult respect, apreciere, iar timpul petrecut impreuna va fi o adevarata placere.
sursa foto: Pinterest