ADELINA
Traieste cu mine experienta de la Polul Nord
Scris de
O sa incep acest articol prin a va marturisi ca nu sunt un mare fan al vacantelor la zapada si nici al anotimpului rece, in general. Chiar daca sunt nascuta iarna (2 februarie) si intr-o zona de munte, iubesc soarele, apa si plaja.
Insa vacanta in Laponia a fost mai mult decat mi-as putea imagina ca arata sejurul perfect cu familia, in preajma Sarbatorilor de Iarna.
De departe pe locul 1 in topul destinatiilor mele preferate.
Este un plan pe care il aveam de ani de zile, dar niciodata astrele nu s-au aliniat ca acum.
De la o simpla discutie cu sotul meu, am hotarat impreuna, ca este cel mai bun moment pentru a vizita tara lui Mos Craciun.
Zeny are deja varsta potrivita pentru a intelege aceste traditii si se poate bucura de frumusetea activitatilor locale.
O intrebare des intalnita pe Social Media, a fost daca am luat pachetul printr-o agentie. Nu. Toate, biletele de avion, cazarea la hotel, igloo, mai ales excursiile au fost luate separat.
Si sunt de parere ca asa cum eu visam la aceasta vacanta, mai sunt persoane in comunitatea mea, dornice sa o exploreze in toata splendoare ei. Din acest motiv, o sa va las mai jos cateva tips-uri ajutatoare, zic eu.
Biletele de avion si cazarea la igloo, au fost rezervate prin agentie, cazarea gasita pe Booking, iar activitatile cumparate de la fata locului.
Recunosc ca am avut cateva emotii in privinta cazarii. Nu toate hotelurile sunt chiar ce trebuie. Pentru noi, hotelul la care am stat, Design Levi Hotel, a intrunit cam toate conditiile pentru o cazare decenta. Am avut chiar si o sauna in camera, ceea ce a fost destul de interesant. In privinta activitatilor, am hotarat sa le rezervam de la hotelul in care am fost cazati, pentru ca nu ne place sa depindem de un program prestabilit, mai ales atunci cand calatorim cu copilul. Am optat pentru o masina inchiriata de la Sixt, astfel am avut si libertate de miscare.
Zborul a fost scurt si placut (fara turbulente), ceea ce mi-a dat o stare de bine si confort (stiti panica mea nr. 1. 😰✈️)
Am facut numai 3:30h pana in Kittilä (Levi) cu un avion charter.
Inainte de a pleca, ne-am pregatit corespunzator pentru aceasta calatorie. Am cumparat costume, colanti si bluze de ski, ciorapi de lana (lungi si scurti), ghete impermeabile, caciuli si cateva perechi de manusi, toate rezistente la temperaturi extreme, precum urma sa gasim in Laponia (de la -10 la -35 grade). Am avut cu noi inclusiv pliculete termogene care se pun in buzunare si se incing la 65 grade si tin 6h. Practic am luat in calcul tot ce se putea.
Am prins -27 grade, temperatura cea mai scazuta cat am stat acolo. Desigur, nu mereu a fost atat de frig, dar ajungem si la aceasta parte si va povestesc pe larg.
Evident ca si de data aceasta a fost o problema cu depozitarea in bagaje. 🤭 De fapt, cand nu ma confrunt eu cu asta?!😁
Cand am aterizat, am simtit ca am intrat direct intr-un basm. Am uitat sa mentionez ca a fost avionul cel mai plin cu copii entuziasmati, care imediat ce au ajuns in Laponia, au inceput sa isi manifeste bucuria. Totul alb, inghetat, fiecare casa/cladire impodobite, reni, husky, lupi, vulpi si tot ce se poate regasi cu adevarat intr-o carte de povesti. De data aceasta erau in realitate si chiar le puteam privi de aproape, chiar si atinge.
Frigul si-a facut simtita prezenta de cum am coborat din avion. Aspru si intepator, ne dadea senzatia ca ni se lipesc narile.
Era normal! Ne asteptam la asta, deci nu ne-a luat prin surprindere. Daca stateam mai mult de 5 minute fara manusi, ne amorteau mainile. Pana atunci, n-am trait niciodata frigul la intensitatea aceea.
Am preluat masina noastra inchiriata si am pornit spre hotelul unde ne-am si cazat.
La receptie majoritatea oamenilor erau imbracati la fel, in costume date de localnici, pentru ca, probabil, tinutele lor nu faceau fata la frig. Ne-am intalnit si cu romani, cu care am facut schimb de impresii.
Am despachetat repede bagajele, ne-am costumat si am iesit in recunoastere, dar nu inainte de a alege si excursiile pentru urmatoarele zile, ca sa avem programul cat de cat organizat.
• Plimbare cu sania trasa de reni-Safari 50min
• Plimbare cu sania trasa de husky
• Tur privat la Casa lui Mos Craciun (Our Favorite)
• Safari Aurora Boreala
Toate la preturi decente, pentru toate buzunarele. Doar turul privat la Casa lui Mos Craciun a fost ceva mai costisior, insa va spun drept, a meritat toti banii. A fost superb.
Nu trebuie sa-l ratati ‼️
In mod normal, pentru un pachet luat de la agentie, parte din aceste excursii sunt obligatorii.
Am intrebat la hotel ce ne recomanda si dupa indrumari, am ales ce a fost mai bun si mai laudat de cei care se pricep.
Fiecare experienta a fost inedita. Trebuie sa tineti cont ca fiecare agentie ofera aceste excursii, dar nu toate arata la fel. Deci, atentie la detalii. Spun asta pentru ca am discutat cu romanii pe care i-am intalnit in hotelul in care am stat si unii dintre ei nu pareau foarte incantati. Desigur, si pachetele oferite de agentii difera, deci nu este o regula.
In cea de-a 2 a zi, am avut excursia cu renii, dar am fost atat de nerabdatoare sa-i vad, incat am mers inainte la o ferma de reni, unde ne-au lasat sa-i hranim si sa facem poze cu ei. Au spus ca rar se intampla sa fie atat de prietenosi. Am fost norocosi.
Cautati pe Google Maps “Ounaskievari” si mergeti si voi.
Dupa aceasta vizita, am ajuns la receptie, de unde ne-a preluat un transport special, care ne-a condus intr-un loc feeric, in padure, unde renii asteptau sa ne plimbe cu sania. Am ajuns in momentul in care erau hraniti asa ca a trebuit sa asteptam putin pana sa ne facem poze cu ei.
Am primit un scurt instructaj, dupa care am urcat in sanie. Aveam emotii, fiind si prima noastra experienta de acest gen.
Ca idee, renilor nu le place sa ii atingeti pe coarne sau pe cap. Foarte putini sunt atat de prietenosi sa iti permita asta. Noi am avut noroc la ferma, insa aici era alta poveste. Ba mai mult, unul dintre ei s-a simtit putin deranjat de poze si era sa ma ia in coarne. 😁. A fost amuzant.
Virgil s-a distrat cel mai tare 😁 Daca filmam momentul, faceam un reach bun pe Social Media :))
Ne-au dat o patura de lana si am pornit la drum. Peisajele si gerul ne-au taiat respiratia 😁
Desi era 14:00 ne aflam intre zi si noapte. Un apus superb vazut din varful dealului impadurit, cu obrajii rosii si inghetati. Aburul care ne iesea pe nari, ingheta indata pe marginea fularului. Vantul rece a adormit-o rapid pe Zeny. La cat de echipata era, putea dormi linistita pentru ca vantul nu-i atingea niciun cm de piele. Pe de-o parte era confortabil si linistitor.
Erau -19 grade si se simteau ca -26 insa renii nu mergeau repede pentru ca le era cald 🙄
Apropo, renii rezista la -60 afara, deci nu-mi faceam griji pentru ei. 🤭
Dupa aceasta superba plimbare, noaptea deja isi intrase in drepturi, vantul se intetise, iar noi ne-am adapostit la cabana, unde am fost serviti langa semineu, cu ciocolata calda si gogosi.
Cainele care ne-a supravegheat tot drumul prin padure, un labrador negru superb statea langa noi la semineu si se simtea stapanul casei. De fapt si era. Ni s-a spus ca el conduce gasca de reni, de ani de zile si stie rostul casei mai bine decat stapanii lui. Acum insa, imbatranise, dar nu-si pierduse din responsabilitate.
Aveam impresia ca este pe telecomanda -atat de bine stia ce are de facut.
Ne-am dezghetat putin si am pornit spre oras. Daca tot am ajuns inapoi la receptia de la Scandinavian (asa se numeste agentia locala de unde am luat excursiile) am ales si un tur privat pentru Casa lui Mos Craciun, care era programat peste 3h. Suficient timp cat sa mancam ceva si sa ne dezmortim putin.
Am mers la hotel si am asteptat masina pentru cea mai frumoasa poveste din vacanta noastra in Laponia: Intalnirea cu Mosul.
Nu stiu care dintre noi era mai nerabdator sa-l vada, insa va spun sigur, ca cea mai emotionata era Zeny.
Sa va povestesc…
Ne-am urcat in masina pentru un drum de aproximativ 30 minute prin padure, dupa care ne-am oprit si am asteptat alte 15 min. In masina eram doar noi. Soferul, un localnic foarte amabil, ne-a spus ca urmeaza sa fim preluati de elfii lui Mos Craciun. Deja s-a creat o stare de suspans, iar Zeny ne intreba pe cine asteptam.
Am coborat si un elf imbracat intr un costum superb, ne-a luat de la masina. La cativa metri, in intuneric, dar cu un felinar in mana, era chiar el, Mos Craciun 😍.
Am simtit emotiile copilariei pentru ca totul era atat de frumos si real.
Zeny s-a oprit si s-a uitat lung. Il stia din desene, povesti si carti, insa de data asta era chiar in fata ei si urma sa o ia de mana. Cu siguranta avea si un cadou pentru ea 🥰
Se uita la noi, iar noi ii confirmam ca poate merge sa-l ia de mana. Canta de rasuna padurea. Un cantec care iti facea pielea ca de gaina. Apoi, din intuneric, apare Rudolf cu sania cea magica a Mosului. Parca derula un film de Craciun.
In jurul saniei, elfii animau atmosfera. Mosul a continuat sa cante, tinand felinarul la nivelul umarului, luminand calea. Cand au ajuns in fata casei, Doamna Craciun a iesit si ea, insotita de un alt elf.
Rosie in obraji, imbracata intr-o rochie lunga si rosie, extrem de amabila si cu un zambet larg pe buze, i-a intins o mana Zenaidei si a poftit-o inauntru, acolo unde i-a promis ca o invata cum se fac biscuitii preferati ai Mosului, pe care ii savureaza de fiecare data dupa ce se intoarce de la copii, in noaptea de Craciun.
Micuta nu mai stia ce sa priveasca mai intai. O casa in padure, pe un drum marcat numai de felinare aprinse si toate frumusetile care conturau cea mai urmarita poveste de toti copiii din intreaga lume, bradul frumos impodobit, cadourile, focul.
Ne-am facut comozi si am privit-o pe Zeny cum este de fascinata pentru aceasta primire in casa lui Mos Craciun. Am stat acolo aproximativ 1h, timp in care Mosul, Doamna Craciun si elfii s-au ocupat exclusiv de noi, in special de ea.
In desaga Mosului erau si cateva cadouri pentru Zeny, pe care i le-a inmanat langa bradul frumos impodobit, stand amandoi pe jiltul lui. La final a primit o punguta cu toate fursecurile pregatite chiar de ea si Doamna Craciun, pe care le-a savurat cu bucurie pe drumul de intors, analizand atent fiecare forma.
Inainte de a pleca, au invitat-o la un dans si la o scurta poveste. Casa parea de turta dulce, lemnele trosneau in soba, mirosea a cookies calde, toata lumea canta. Dupa acest timp de calitate petrecut intr-o lume parca ireala, a venit momentul sa-l lasam pe Mos Craciun sa se pregateasca pentru noaptea cea mai activa, in care trebuie sa lase cadouri fiecarui copil cuminte din lume. Usor ne-am retras, lasandu-l sa isi echipeze sania magica pentru drumul lung pe care avea sa-l parcurga.
Ne-au condus la plecare si ne-au facut cu mana din pragul casei, exact ca niste bunici. Ne-am simtit incredibil! A fost un basm!
Este ceva unic. Daca sunteti mai multe persoane, pretul se imparte, deci este mai convenabil. Noi am mers doar noi 3.
Nu ratati‼️
In seara de Ajun am mers sa ne cazam in igloo. Nu aveam cum sa venim in Finlanda si sa nu incercam experienta asta. Ca locatie am ales Levin Iglut Golden Crown. Inainte sa venim aici, am facut un scurt research pe internet, in special pe Instagram si acesta ne-a placut cel mai mult.
Confortul nu este acelasi ca cel dintr-o camera de hotel, din cauza spatiului mai mic, climei si a lipsei intimitatii, insa este absolut minunat.
Adormi sub cerul plin de stele, iar daca esti norocos vezi si aurora boreala din pat, apoi te trezesti cu cerul pastelat, totul alb in jur. Senzatia de libertata totala este unica. Natura iti ofera multa satisfactie.
Cand ne-am pus in pat, am privit ore in sir cerul si stelele cazatoare, copacii cu crengile pline de zapada si am cautat din priviri aurora boreala, care, din cauza norilor, nu a vrut sa-si faca aparitia in acea seara.
Dimineata ne-am trezit si am mers la micul-dejun, unde ne asteptau bunatati si un semineu in interior, cu focul aprins. Era absolut superb. Nu stiu daca pot descrie prin cuvinte, dar sunt lucruri pe care le traiti doar aici, la Polul Nord.
Dupa ce am mancat, ne am pregatit pentru o noua aventura. De data aceasta, o plimbare cu sania trasa de husky. Credeam ca n-o sa mi placa si ca n-ar avea ce sa fie asa spectaculos. Dar este wow sentimentul! Sunt 12 caini care la o singura comanda a stapanului, pleaca in goana pe un traseu alb printre copaci, care continua pe un lac inghetat 🥶 (cand am auzit asta, mi-a inghetat si inima de frica) 😁
Desi aveam mana aproape congelata de la vantul taios, am filmat aproape tot traseu, luminat de beculete si felinare.
Doamne! Deci pot spune ca am fost mai incantata de husky decat de reni. Absolut superb! Dupa traseu, am fost invitati intr-o cabana, unde ne-au pregatit ceai, cafea, ciocolata calda si carnati facuti la jar.
😍 Dar nu se terminase totul, pentru ca a urmat o plimbare prin padure, sa vedem lupii, cainii si puii de husky abia nascuti. Erau si 2 vulpite care credeau despre ele ca sunt tot caini, pentru ca fusesera crescute de husky. Felinarele si focurile in zapada faceau peisajul ireal.
Nu ratati‼️
Totul te face sa te indragostesti iremediabil de Laponia.
Am avut o zi in care am vizitat Rovaniemi si Santa Claus Village. A fost frumos, dar noua ne-a placut mai mult Levi. Pare mai desprins din povesti si este totul mai putin comercial.
Ne-a mai ramas o singura excursie, pe care am lasat-o pentru ultima seara.
Aurora Boreala. Visul cel dintai. Desi o vazusem la marginea unui lac cu o seara inainte, dar la intensitate nu foarte mare, de data aceasta era totul organizat, insotiti de un ghid, care ne-a pregatit si un foc de tabara intr-un cort indian.
Am mers in pustietate, acolo unde cortul era deja amplasat. Deja ma fascina povestea.
Noi am preferat sa luam si masina noastra in aceasta excursie, ca sa doarma Zeny, pentru ca dura in jur de 3h.
Dupa 1h, tot urmarind portiunea de cer in care avea sa apara aurora boreala, incepeam sa fim usor dezamagiti ca nu se vede mare lucru, pentru ca luminile orasului erau prea puternice.
Trebuie sa va spun, ca nici localnicii nu o vad foarte des, iar ea nu arata chiar verde (cum o vedeti pe instagram). In realitate apare mai intai sub forma de nor alb-cenusiu, iar daca pozitionezi camera telefonului pe functia night si portiunea se inverzeste, aceea este aurora. Cu ochiul liber se vede ca un nor diferit. Ne-am descarcat si o aplicatie, care sa ne notifice in ce punct cardinal apare si ce intensitate are. Probabil voi primi mult timp de acum incolo notificarile ca poate fi vazuta daca e senin, si o sa ma oftic ca nu sunt la Polul Nord s-o urmaresc. Este un sentiment incredibil, mai ales daca ai trait cu dorinta de a o vedea in realitate.
Asadar, intorcandu-ma la seara cu excursia pentru aurora si la faptul ca nu prea o puteam vedea din punctul in care ne aflam, am zis sa indraznim si sa exploram imprejurimile si sa ne lasam ghidati de aplicatia “Aurora Alert” care ne conduce catre puncte mai bune.
Zis si facut! Ne-am “imbarcat” si am pornit spre “nicaieri”, necunoscand locul.
Usor, drumul nostru ne-a dus intr-o padure, oarecum aproape de un resort cu igloo, insa o poteca plina de zapada. Totul alb, superb. Eu numai cu telefonul in mana, cu functia Night activata. Cand il aud pe Virgil (care este un sofer desavarsit) “Gata! Nu mai inaintez ca aluneca!” Am crezut ca glumeste, dar in urmatoarele cateva secunde, ne-am dus cu roata din fata intr-o groapa plina de zapada, unde am si intepenit.
Pfuuu! Panica totala, mai ales ca eram cu copilul.
M-am ingalbenit la fata si mi-au trecut prin minte cele mai urate ganduri. Noapte, 22:10, intuneric bezna, padure in Laponia, animale salbatice, nu stim drumul, nu o sa vina nimeni dupa noi. Film de groaza! Pentru mine cel putin, eu care ma agit ca un Pepsi la doza. 😁
Virgil, stapan pe situatie si un zambet usor in coltul gurii, suna la SOS. Dupa circa 8 telefoane in care l-au redirectionat de la unii la altii, ne vine ideea sa sunam totusi la un taxi si sa-i dam locatia, si sa venim ulterior sa o deblocam din zapada. Cand discutam de zapada, nu ne referim la 5 cm, ci nameti de Polul Nord, da??
Bun!
Intre timp am incercat sa o impingem, sa o miscam putin, poate-poate. Nici vorba! Nimic nu functiona. Ceasul rau, pisica neagra! 🙄🌚
Timpul trecea, copilul s-a trezit si a inceput sa intrebe ce facem. Noi am incercat sa o distragem cu desene, glume, niste biscuiti dulci, ca sa treaca timpul pana ne vin ajutoarele si sa nu o speriem.
Va spun drept ca eu am avut inima cat un purice. Totusi discutam despre un loc necunoscut si atat de plin de capcane.
Eram indignati pentru ca parea un drum atat de prietenos si circulat, dar iata ca nimic nu e ceea ce pare.
A ajuns taxiul dupa noi, ne-a dus la hotel, iar Virgil s-a intors dupa masina sa o deblocheze din zapada, insotit de cativa barbati de la hotel, care s-au oferit sa-l ajute.
Cum putea sa se incheie vacanta noastra perfecta, daca nu cu o astfel de aventura?! 😁
Virgil chiar mi-a spus ca o sa radem de ce s-a intamplat. Asa este!
Noi am luat vacanta cu aproximativ 1 luna inainte de ziua plecarii.
Am uitat sa va spun ca in Finlanda este cea mai curata apa potabila, astfel, daca ramaneti fara apa plata in camera, nu va feriti sa beti apa de la robinet.
Raspunsurile la intrebarile voastre din Q & A:
1. Cat ati cheltuit pentru aceasta vacanta? Nu conteaza care a fost bugetul nostru alocat acestei vacante pentru ca nu este relevant si nici nu-mi place sa vorbesc despre cati bani cheltuim, dar vreau sa va asigur, ca desi Laponia nu este o destinatie ieftina, veti gasi pachete si bilete astfel incat sa parcurgeti toti acesti pasi si sa aveti o super vacanta. Sunt multe optiuni, deci aveti de unde alege pentru a va incadra in economii sau in bugetul pe care va doriti sa-l cheltuiti pentru aceasta deplasare ❤️Tocmai pentru asta v-am lasat numele firmelor de la care noi am cumparat totul, ca sa va fie la indemana pentru informatii de genul. Ca idee, va puteti astepta intre 5.500€-10.000€/5zile. Din cate am inteles sunt pachete cu 6.600€ (fara tur privat Santa Claus) dar cu excursiile incluse in pachet. Excursiile se pot desfasura in alte locuri decat in cele alese de noi. Totul tine de alegerile pe care le faceti si de perioada in care luati totul. Daca rezervati din timp, costurile scad. Noi am decis ca vrem igloo in ultimele 2 zile inainte de plecare si a fost mai scump. Din acest motiv spun ca trebuie sa luati in considerare multe aspecte care fac diferenta de pret. Plus ca poate depinde si de perioada in care mergeti. Exista variante pentru orice buget. Credeti-ma!
2. Cum a rezistat copilul la frig? Copilul a rezistat foarte bine la temperaturile de acolo. Cu hainele potrivite, rezista, doar ca se misca mai greu 😁. Am vazut si bebelusi in aceasta vacanta. In cazul in care nu aveti haine potrivite la voi, cand ajungeti in Laponia, primiti costume speciale, pe care le inapoiati la plecare. Deci e ok!
3. In ce statiune ati stat? Noi am fost cazati in Levi, Rovaniemi nu a fost chiar pe gustul nostru. Levi este o statiune cu de toate, iar peisajele sunt ceva care iti taie respiratia.
4. In Laponia este tot timpul zapada? Nu este tot timpul zapada in Laponia, ninge cam 6-7 luni/an, insa chiar daca e vara, temperatura nu depaseste in mod normal 24 grade, iar seara aveti nevoie de un hanorac, geaca. Se spuna ca la ei “Codul Rosu” tine jumatate de an. Ni s-a spus ca in Februarie zapada este de 2 ori mai mare decat in Decembrie, iar temperaturile scad si mai mult. Ziua tine numai 5h. Se lumineaza la 09:30 si se intuneca la 14:30-15:00
5. Ce moneda se foloseste in Laponia? In Laponia folositi moneda €.
6. Ce acte sunt necesare pentru a calatori acolo? Buletin/pasaport, certificatul verde de vaccinare/greenpass.
7. Cum e cu copil mic in Laponia? Mi-e teama sa nu raceasca. Si noua ne a fost putin teama sa nu se imbolnaveasca, dar se spune ca frigul inseamna si sanatate pentru organism. Cred ca a primit un boost de regenerare si energie, o data cu cele -27 grade:)) Am fost echipati bine si am luat la noi toate medicamentele de care am fi putut avea nevoie pentru ea sau pentru noi. Inainte cu 1 luna de plecare, fix cand am luat biletele pentru aceasta vacanta, am inceput si cura de imunizare. Medicul ne-a recomandat Imunice, niste pliculete pe care le ia in fiecare zi timp de 30 zile. Intreaba medicul ce iti recomanda. Jumatate din bagaj au fost medicamente. Plus ca exista pe piata din Romania si Finlanda, pliculete termice, care dupa desigilare se incalzesc la 65 grade si tin 6h. Se pozitioneaza intre haine (Nu direct pe piele) sau in buzunare. Noi le-am gasit la Decathlon, dar le gasiti la Supermarket si in Laponia. Insa va recomand sa nu ii incaltati pe copii in Ugg sau ghete imblanite si atat, ci sa fie speciale pentru temperaturi extreme, mai ales daca sunt mici si nu stiu sa spuna ce simt. Noi am gasit la The North Face in Mall, niste ghete foarte bune, care nu permit trecerea umezelii, vantului si nu transpira piciorul. Pentru toate hainele care vin direct pe piele, va recomand lana si echipamente speciale-underlay. Sunt cele mai bune. La frig, bumbacul mentine transpiratia si umezeala si va puteti imbolnavi foarte grav. Atentie la materiale. Manusile sa aiba pe interior puf de gasca. Puteti sa luati in considerare cate 2 perechi de manusi. Tot la ei gasiti sau Bogner, MonCler. Sunt multe branduri potrivite pe piata. Sosetele din lana pana la genunchi: Colanti si bluza underlay, direct pe piele. Noi i-am luat 3 costume de la IlGufo cu puf de gasca si o geaca MonCler, la fel. Cele destinate doar pentru ski sunt bune la vant si sunt impermeabile, insa nu tin si de cald foarte bine, atunci cand stai pe loc. Deci puful din material e important in acest context.
8. Zeny a mers peste tot cu voi? Da! Evident! Chiar daca a adormit in masina sau in sanie, am luat o peste tot. N am plecat cu ajutoare in vacanta. Am fost doar noi.
9. Cate straturi de haine ati purtat? Eu cam 4+ salopeta de ski, Zeny la fel, Virgil 2. 2 perechi de manusi, mai ales la plimbarile cu sania sau seara la aurora boreala, boots, geci groase cu puf. Dar in orice caz, daca dupa ce te imbraci ai nevoie la baie, te ia plansul🤣. 30 min te imbraci, 30 te dezbraci. Recomand hainele care stau fixe pe piele. Cel putin straturile pana la geaca.
10. Cum a fost mancarea? Nu pot spune ca exceleaza, dar a fost acceptabila. Am avut in meniu si carne de ren, dar n-am incercat asa ceva. In rest, gatesc usor diferit de gustul romanilor. Am mancat mai mult mancare clasica. Carne de vita, piure cu trufe, snitel, etc.
11. Ati avut escala? Nu! E mult mai ok zborul charter, care dureaza 3:30h.
12. Ati avut nevoie si de test negativ? Nu.
13. Cat timp sta aurora pe cer? Nu e ceva fix si nu poate fi cronometrat. Daca va descarcati aplicatia Aurora Alert, va arata acolo de unde vine, unde se vede mai bine si ce intensitate are. Cam 10 minute este mai luminoasa. Nu se vede bine cu ochiul liber, mai ales daca nu este senin. Nu se vede mereu! Am intalnit localnici care au zis ca au vazut o de 5-6 ori de cand stau acolo. Folositi functia Night de la Iphone sa o depistati/pozati.
14. Ati inchiriat masina acolo? Da. Una incapatoare. Va recomand sa inchiriati cu tractiune 4×4 pentru ca e totul inghetat si e multa zapada. In niciun caz cu tractiune pe spate. Noi am luat BMW XDrive si tot am avut probleme, cand ne-am inzapezit. Am luat de la firma Sixt, rezervata din timp si preluata din aeroport, la aterizare. Este o companie internationala si o gasiti in orice tara.
15. Rezisti frigului daca esti o persoana sensibila la frig? Da. Eu sunt una din aceasta categorie. Urasc frigul. Am rezistat si m-am putut bucura de tot ce am vazut. Cheia sta in ceea ce porti. Daca iti iei tot ce am scris mai sus, esti ok. Daca nici asa nu faci fata, cere costum special cand ajungi. Ti-l inchiriaza si il inapoiezi la plecare. Noi n-am avut nevoie. In orice caz, nu poti sta foarte mult afara. Ai nevoie de pauze. Costumul lor de inchiriat este o salopeta neagra cu rosu sau albastru.
16. Ce mananca ei? Consuma mult somon si cumva le este si necesar pentru Omega3. Nu isi pot lua vitamina D de la soare, asa ca ei consuma mult peste, ovaz si legume, pentru a obtine vitamina D.
17. Unde ai facut rezervarea pentru turul privat la Mos Craciun? La Scandinavian, care este situat in Levi chiar langa partia de ski. Este un birou la parter intr-o cladire inalta.
18. Cum functioneaza telefonul pe asa frig? Mai greu. Important este ca dupa 5 min de folosire sa-l bagati putin la caldura (la piept, in manusa, in buzunar, in patura). Am incercat sa folosesc aparatul profesional si pozele au fost un dezastru. De la frig era imaginea distorsionata si n-am vrut sa-l stric. Il pregatisem cu huse de apa si vant, 3 baterii extra si tot ce era nevoie, insa am folosit tot Iphone.
19. Cum e mai simplu de plecat? Prin agentie sau pe cont propriu? Noi am mers jumi-juma si am fost super multumiti. Recomandarea mea este sa luati excursiile de acolo. E mai greu sa gasiti doar biletele de avion separat, pentru ca se vand numai pachete, dar cu putin noroc, reusiti! Merita! Mai depinde si ce va ofera agentia. Poate fi ceva chiar avantajos.
20. Este adevarat ca in camera de hotel este frig? Da si nu. Depinde cum esti invatat acasa. Noi stam iarna cu 26-27 de grade in casa :)) Deci am fi vrut ceva mai mult, insa nu am degerat. A fost ok, sa spunem, 24-25, doar ca afara fiind mai frig ca la noi, si in camera este mai rece, orice ai face.
Sper ca v-am fost de ajutor!🤗
Va doresc un sejur la fel de frumos cum a fost al nostru sau poate mai frumos de atat!
Merita fiecare ban si efort aceasta vacanta! Este o adevarata experienta pentru ca este diferita si plina de noutate. Fenomenele naturii o fac complet speciala.
Puneti-o pe Wish List! ❤️ 🎅
Va super-pup si va doresc Un An Nou Fericit!
With Love, Ade!